مسجد رستم پاشا استانبول یکی از همان مساجدی است که در دوره عثمانی بنا شد ؛ در واقع بیشتر مساجد استانبول در دوره عثمانی بنا شده اند . مسجد رستم پاشا از نظر زیبایی معماری و ارزش تاریخی از اهمیت بالایی برخوردار است و هرساله گردشگران زیادی را مجذوب عظمت خودش می کند و آن ها را به تور استانبول دعوت میکند.
رستم پاشا چه کسی بود؟
رستم پاشا همسر دختر سلطان سلیمان بود که از کارکنان قصر بود و بعدها با خرم سلطان و همسرش مهریماه همدست شد تا شاهزاده مصطفی پسر بزرگ سلیمان را از بین ببرند.رستم پاشا پس از نابودی مصطفی به یکی از ثروتمندترین و قدرتمندترین های عثمانی تبدیل شد وی پس از مرگ خود ثروت بسیاری بر جای گذاشت.
تاریخچه مسجد رستم پاشا
مسجد رستم پاشا توسط یکی از بهترین معمارهای عثمانی ” معمار سنان ” ساخته شده است و بیشتر از محیط بیرونی و نمای خارجی مسجد بر فضا و دکوراسیون داخلی آن تمرکز داشته است. این مسجد در یکی از شلوغ ترین محله های استانبول ساخته شده به همین دلیل معمار آن فضای کمی برای ساخت و ساز داشته است اما با این وجود هم مسجد را در زیباترین حالت ساخته است.
بیشتر گردشگرانی که از این مسجد دیدن کرده اند از آن به عنوان گوهر پنهان استانبول یاد میکنند تا جایی که در مجلههای معروف آمریکا این مسجد را جزء زیباترین مساجد استانبول می نامند. اگر شما هم جزء آن دسته مسافرانی هستید که به آثار زیبای تاریخی علاقه دارید حتما مسجد رستم پاشا را که یکی از زیباترین جاذبه های استانبول است را ،از دست ندهید.
معماری مسجد رستم پاشا
مسجد رستم پاشا در محلهی قدیمی و تاریخی سلطان احمد درست در کنار بازار ادویه قرار دارد.اگر هتل شما در این منطقه قرار دارد میتوانید به راحتی پیاده به مسجد رستم پاشا بروید و اگر هم هتلتان در منطقهی تکسیم قرار دارد میتوانید از طریق مترو و اتوبوس به محلهی سلطان احمد بیایید. از این شاهکار تاریخی لذت ببرید .
فضای داخلی مسجد با نفیس ترین کاشی ها ی رنگی زمان عثمانی تزئین شده است. تعدادِ زیاد کاشی های قرمز رنگ اعلا در مسجد رستم پاشا به کار رفته است که همیشه تحسین کاشی کاران را بر می انگیزد ؛ در زمان رستم پاشا تولید کاشی هایی به رنگ آبی، زرد، سفید و سبز آسان بود اما درست کردن رنگ قرمز برای کاشی ها به سختی انجام می شد.
در های مسجد از چوب ساخته شده اند و روی آن ها کنده کاری و منبت کاری های زیبای نقش بسته اند . همچنین بالای دیوار ها و روی سقفِ هشتی مسجد با طرح های پر پیچ و خم طلاپوشی شده آراسته شده اند. بنای مسجد پلانی هشت ضلعی داشته و روی سکوی بزرگی در بالای چند مغازه ی قدیمی قرار گرفته است و دسترسی به آن از طریق پلکانی مارپیچی واقع در همان مکان امکان پذیر است. این پیچ و خمها مسجد را کمی راز آلود کرده است .
مسجد رستم پاشا از دو جهت اهمیت زیادی دارد:
- ساختمان آن روی گذرگاه هایی طاق دار بنا شده و یک طبقه بالاتر از سطح زمین قرار گرفته است؛ این ویژگی باعث شده بنا از ازدحام و سر و صدای خیابان پایینی – ناشی از کار خراط ها، آهن کوبان و هزاران صنعتگر دیگر ساکن در آن – به دور باشد.
- مسجد رستم پاشا با مسجد سلیمانیه هم اندازه هستند ؛ اما اینتنها یک خطای دید است آن هم فقط به خاطراینکه مسجد رستم پاشا روی گذرگاه طاق دار بنا شده است .