خلیج فارس به عنوان یکی از مهم ترین و اصلی ترین آبراهه های خاورمیانه و آسیای غربی است که در میان کشورهای ایران و عربستان سعودی قرار دارد و بزرگترین و مهم ترین راه ارتباطی سه قاره آسیا، اروپا و آفریقاست.
از گذشته تا کنون خلیج فارس مورد توجه دریانوردان، بازرگانان و تاجران زیادی بوده است و سابقه دریانوردی در این خلیج به بیش ا دو هزار سال می رسد. همانطور که می دانید خلیج فارس از اهمیت راهبردی، اقتصادی، استراتژیک و نظامی برخوردار است و عنوان مخزن نفت جهان را دارد و کف این خلیج سرشار از معادن نفت و گاز می باشد.
از آنجا که در میان کشورهای همسایه خلیج فارس (عمان، عراق، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین) ایران بیشترین مرز آبی مشترک را دارد و سواحل شمالی خلیج فارس در انحصار جغرافیای سیاسی ایران می باشد، در ادامه این مطلب به معرفی جزایر ایرانی خلیج فارس پرداخته ایم.
گفتنی است که خلیج فارس بخاطر پدیدههای زیست محیطی و طبیعی زیادی که دارد، جزایر متعددی را با شگفتی های ویژه و خاص در خود جای داده است.
حدودا 30 جزیره بزرگ و کوچک در این خلیج قرار دارد که این جزایر با توجه به شرایط محیطی، طبیعی و دریایی تفاوت بسیاری با هم دارند و این جزایر شامل دو دسته مسکونی و غیر مسکونی هستند که جزایر غیرمسکونی بخاطر جزر و مد دریا امکان سکونت ندارند. جزایر مسکونی بخاطر دارا بودن برخی نعمت های طبیعی همواره مورد توجه استعمارگران بوده است.
جزایر مسکونی به سبب نعمتهای طبیعی یا اهمیتهای استراتژیک از قدیم مورد حمله و تجاوز استعمارگران بودهاند درحالیکه برخی دیگر از آرامش برخوردار بودهاند.
جزیره قشم
جزیره قشم به عنوان بزرگترین جزیره ایران و خلیج فارس است که در تنگه هرمز قرار دارد. قشم جاذبه های زیادی برای دیدن و گشت و گذار دارد که در این سال ها مورد توجه توریست های ایرانی وخارجی بوده است.
این جزیره ی زیبا در میان سایر جزایر ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است و جاذبه هایی چون جزایر ناز، جنگلهای حرا، غارهای خربس، قلعه پرتغالیها و تنگه چاهکوه را در خود جای داده است. این جزیره بزرگترین غارنمکی جهان را دارد و وجود این جاذبه ها گردشگران را به سوی خود می کشاند و تورهای قشم جزو مسیرهای پرطرفدار در میان گردشگران ایرانی است.
جزیره کیش
جزیره ی زیبای کیش یکی از مهمترین قطب های گردشگری ایران است که هرساله حدود یک میلیون نفر با تور کیش از این جزیره ی زیبا دیدن می کنند.
کیش عنوان چهارمین مقصد گردشگری در جنوب غرب آسیا را دارد که جاذبه ها و تفریحات زیادی برای گردشگران فراهم کرده است و از جمله جاذبه های دیدنی آن می توان شهر باستانی حریره، کشتی یونانی، جزیره هندورابی، روستای باغو، کلبه هور، درخت سبز، پایاب و شهر زیرزمینی کاریز را نام برد. کیش تفریحات زیادی برای گردشگران دارد؛ تفریحاتی چون شاتل، بنانا، اسکوتر برقی، اسکوتر زیر دریایی و کیبل اسکی را می توانید در این جزیره تجربه کنید.
جزیره لاوان
بعد از کیش و قشم، جزیره لاوان بزرگترین جزیره در خلیج فارس است که لاوان را با نام مروارید پنهان خلیج فارس میشناسند و از گذسته قطب صید مروارید بوده است.
گفتنی است که این جزیره در نزدیکی ذخایر نفتی قرار دارد و حیات وحش آن دارای لاک پشت های پوزه عقابی، جبیرو گوسفندهای وحشی است.
جزیره هرمز
هرمز یکی دیگر از جزایر دیدنی و زیبای خلیج فارس است که بخاطر قرار گیری موقعیت جغرافیایی که در مجاورت تنگه ی هرمز دارد این جزیره را کلید خلیج فارس می دانند.
هرمز بخاطر خاک های رنگی و متنوعش به بهشت زمین شناسان مشهور است. این جزیره کوهی قرمزرنگ به عنوان گلک دارد که مردم محلی از خاک آن به عنوان ادویه استفاده می کنند و فروش خاک قرمز این جزیره یکی از منابع درآمدی است.
جزیره هنگام
هنگام یکی از جزایر نزدیک به جزیره قشم است که بخاطر قرارگیری دلفین ها و سواحل نقره ای آن مورد توجه گردشگران است. این جزیره معادن نمک و سرب را در خود جای داده است. همچنین کوچکترین روستای ایران با جمعیت 4 نفر در این جزیره قرار دارد.
جزیره لارک
جزیره لارک از کوههای آتشفشانی مخروطی تشکیل شده است. ساکنان این جزیره تقریبا 300 خانوار هستند و با توجه به اینکه در این جزیره هیچگونه فعالیت کشاورزی صورت نمی گیرد، مردمان این جزیره ماهیگیری و غواصی می کنند.
جزیره هندورابی
جزیره هندورابی بین جزیره کیش و لاوان قرار گرفته است و فعالیت اقتصادی مردمان این جزیره غواصی و ماهیگیری است.
جزیره ابوموسی
جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک، ابوموسی جزایر سه گانه ایران اند که عربستان بر این جزایر ادعای مالکیت دارد. جزیره ابوموسی یکی از نقاط مهم استراتژیک خلیج فارس است که در خط زنجیره دفاعی اول ایران در تنگه هرمز می باشد و جزو مراکز صدور نفت خام کشور است.
این جزیره بخاطر عمق مناسبی که دارد تنها معبر حیاتی عبور نفتکش ها و کشتی های بزرگ جنگی است.
تنب بزرگ
تنب بزرگ در جنوب جزیره قشم قرار دارد که بخاطر نظامی بودن این جزیره بیشتر ساکنان آن خانواده نظامیان بوده است و خاک سرخ هم یکی از معادن این جزیره است.
تنب کوچک
تنب کوچک در غرب تنب بزرگ است و تجهیزات و تسلیحات نظامی در این جزیره قرار دارد. این جزیره هم مانند دو جزیره دیگر دارای عمق مناسبی است و دارای اهمیت زیاد است چرا که بخشی از نفت خام جهان از میان این جزایر حمل می شود.
جزیره سیری
این جزیره معدن خاک سرخ است و دارای درختان نخل است و بخاطر مسکونی نبودن این جزیره، دارای یکی از بکرترین سواحل ایران است.
جزیره فرور
فارور بزرگ یا فرور در گذشته مسکونی بوده و امروزه فقط ماموران دولتی در آن سکونت دارند. جزیره ای کوهستانی با کانسارهای آهن، سنگ کاربیت، سنگ گرانیت، سنگهای سیلیس، خاکهای قرمز و دیگر فلزات است.
همچنین این جزیره یکی از قطبهای مهم حیات وحش است که تعداد زیادی از پرندگان از جمله عقاب ماهیگیر، طوطی، هدهد، دم جنبانک زرد و همچنین پستاندارانی از قبیل یک نوع خارپشت، مارمولک، مار جعفری و حشراتی چون عقرب در آن زندگی میکنند. همچنین آهوی کوهی ایرانی تنها در این جزیره زندگی میکند.
جزیره خارک
یکی از جزایر خاص ایران که از لحاظ تاریخی و استراتژیکی مورد توجه است. از دوران باستان در این جزیره سنگ نبشته ای به زبان پارسی باستان و خط میخی وجود دارد که سندی درباره نامخلیج فارس است.
این جزیره هم دیدنی است؛ قلعه هلندیها، گورستان اسلامی، گورستان مسیحی، قبر ابوبکر و باغ هلندیها بخشی از دیدنیهای این جزیره است.
جزیره فارسی
فارسی دورترین نقطه جغرافیایی ایران است که دارای منابع مهم نفتی و گازی ایران است. این جزیره حد فاصل ایران و عربستان است و موقعیت ویژه ای دارد.
جزیره مینو
مینو تفریحگاه آبادانیها و خرمشهریها است که سرتاسر آن پوشیده از نخل است و به همین دلیل زیستگاه پرندگان مهاجر بسیاری است. اغلب ساکنان این جزیره اعراب هستند.
جزیره نگین
در نزدیکی بندر بوشهر جزیره ای کوچک قرار دارد که به دلیل قرارگیری در کنار حوضچه کشتیرانی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جزیره خارکو
خارکو جزیرهای کوچک است که به خاطر دلایل زیستمحیطی و ارزش پدیدههای طبیعی توسط سازمان حفاظت از محیط زیست ایران ثبت شده است.
جزیره صدرا
جزیره صدرا بخاطر قرارگیری در آب های کم عمق در زمان جزر بدون عمق می شود، این جزیره از جزایر صنعتی است که صنایع سکوسازی و کشتی سازی در آن قرار دارد.