خانه های تاریخی مشهد: اغلب مسافران مشهد در کنار سفر زیارتی خود دوست دارند تا از مکان ها و جاذبه های گردشگری تور مشهد دیدن کنند. شهر مشهد نیز مکانها و خانههای تاریخی و ارزشمند بسیاری دارد که جزو سند هویتی این شهر به شمار می آید و هر کدام دارای تاریخچه ی منحصر به فردی هستند. در ادامه به معرفی خانه های تاریخی مشهد پرداخته ایم.
خانه داروغه
خانه تاریخی داروغه در اواخر دوره قاجار به دستور محمد یوسف خان داروغه ی مشهد توسط معماران و بناهای روسی ساخته شده است. خانه داروغه ی مشهد در سال ۱۳۸۱ به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است.
این بنای تاریخی در گذشته منزل شخصی بوده که مراسم پذیرایی رسمی در آن انجام میگرفت و از سال ۱۳۶۶ این خانه توسط ورثه به نمایندگان یکی از هیئتهای مذهبی روستای شهیدیه شهرستان میبد یزد فروخته شد و از آن پس تا سال ۱۳۹۱ از این بنا به عنوان محل تجمع و اسکان هیئتهای مذهبی استفاده میشد. در سال ۱۳۹۱ توسط شهرداری مورد تملک قرار گرفت و با هزینه شهرداری مرمت شده است.
آدرس: مشهد – خیابان نواب صفوی، راسته حوض مسگران، کوچه داروغه
فرهنگسرای بهشت
فرهنگسرای بهشت ساختمانی با بیش از ۸۰ سال پیشینه تاریخی که مربوط به دوره پهلوی اول است. اولین کاربری این بنا دبیرستان مستوفی و بعد از آن با کاربریها مختلف در سال ۱۳۸۳ به فرهنگسرای بهشت تغییر کاربری یافت.
این بنا در سال ۱۳۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و یکی از صدها بنای موجود در محله ی سراب مشهد بوده است که پس از نوغان قدیمیترین محله شهر به شمار میرود.
آدرس: خیابان امام خمینی، خیابان جنت
خانه ملک
خانه ملک را می توان یکی از زیباترین بناهای به جا مانده از اواخر دوره قاجاریه دانست. این بنا شامل دو طبقه است که طبقه بالایی دارای سقف مشبک و منبتکاری شده چوبی و شومینه گچبری زیبایی است. البته خانه ملک در گذشته بسیار وسیع تر از حال حاضر بوده است و اکنون تنها بخش بیرونی آن باقی مانده است.
این بنا در سال ۱۳۷۷ با شماره ی ثبت ۲۱۱۵ به عنوان یک اثر تاریخی به ثبت رسیده است و در حال حاضر به صورت یک مرکز اداری، فرهنگی و هنری با حضور هنرمندان توانمند به صورت کارگاههای زنده هنری فعالیت میکند و بالغ بر ۱۰ کارگاه در این مرکز فعال است. همچنین این بنا در سال ۱۳۸۵ بهعنوان خانه توریست انتخاب شد.
آدرس: ضلع شرقی خیابان امام خمینی و مقابل ساختمان دارایی
خانه پیشه وران
خانه پیشه وران تاکنون دو یا سه بار بازسازی شده است و به دلیل نبود کتیبه و تاریخ مستند، با توجه به مستندات شفاهی نزدیک قدمت آن را به اواخر دوره قاجار و پهلوی اول نسبت میدهند.
این بنا به ثبت نرسیده و درحال حاضر تحت تملک شهرداری منطقه ۸ مشهد می باشد که در این خانه سبک و وسایل ویژه زندگی مشهدیها در دوران ساخت آن به تصویر کشیده شود.
آدرس: مشهد – خیابان آخوند خراسانی ۵
خانه توکلی
قدمت خانه توکلی نیز مانند بیشتر خانه های تاریخی مشهد به دوره قاجار بر میگردد. این خانه متعلق به یکی از تجار مشهد به نام کشمشیان بوده که پس از فوت او شخصی به نام توکلی خانه را خریده و نام او روی خانه باقی مانده است.
نزدیکی این خانه به حرم باعث شده تا مورد توجه گردشگران تور مشهد باشد. از مهمترین ویژگی های خانه توکلی می توان به استفاده از کاشی کاری و آجرکاری های نفیس اشاره کرد.
این بنا در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد. در ورودی این بنا دو کتیبه کاشیکاری شده قرار دارد که آیات «انا فتحنا لک فتحا مبینا» و «و ان یکاد» روی آن حکاکی شده است. همچنین فضاهای داخل خانه به وسیله ارسی از یکدیگر جدا شدهاند و ستون های آجری در بنای این ساختمان به چشم می خورد.
آدرس: مشهد – خیابان نواب صفوی ۷
خانه رجایی
یکی دیگر از خانه های تاریخی مشهد، خانه رجایی است که در داخل کوچه پرتو (سرشور ۲۰) قرار دارد. این بنا از زمان ساخت تا دو سال پیش مسکونی بوده و خانواده آقای رجایی در آن سکونت داشتهاند، ولی از ۲ سال قبل تاکنون بهعنوان مسافرخانه مورد استفاده قرار میگیرد که به این علت فضاهایی مانند دستشویی و توالت به خاطر مسافرین به بنا در داخل حیاط اضافه شده است.
درب ورودی آهنی بوده و در سالهای اخیر تعویض شده است. بعد از ورود از درب اصلی اول نمای اصلی و بزرگ خانه دیده میشود که متقارن است. همراه با حوض و سه باغچه بزرگ که در داخل حیاط قرار دارند. حیاط کفپوشهایی آجری به صورت مربع و لوزی دارد که رنگ سیمان خاکستری دارند و به نام آجر قداقی معروف هستند.
از دیگر خانه های تاریخی مشهد که می توانید در تور ارزان مشهد زمانی را به بازدید از آنها اختصاص دهید، می توان از خانه کوزهکنانی، خانه حناساب، خانه اردکانی، خانه اکبر زاده، خانه هوشمند، خانه طالبیان، خانه موسوی، سرای ترکمنها، خانه وطن چی، خانه امیری، خانه جواهری، خانه شیخالاسلامی، خانه نوریان، خانه تقوی، خانه موسوی نژاد، خانه موسوی، خانه مقبلالسلطنه، خانه لگزایی، خانه صاحب علم، خانه سالاری، خانه زرین زاده و خانه خان منش را نام برد که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاند، هر چند برخی ازآنها تخریب شدهاند.